20 Haziran 2014 Cuma

El Temizliği


Turuncu Kasa


El Temizliği



El Temizliği

Ellerimiz en çok kirlenen yerler arasındadır. Dokunduğumuz yerdeki bakteriler, kirler ellerimize geçer. Kirler, tırnaklarda birikerek hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden elleri sürekli yıkamak gerekir.



El yıkama işleminde su ve sabun kullanılmalıdır. Ellerin iyice temizlenmesi için doğru şekilde yıkanması gerekir. Ellerin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) güzelce yıkamak gerekir. Yıkama işleminden sonra eller iyice kurulanmalıdır. Başkasının kullanmadığı havlu, kağıt havlu/mendille kurulanabilir. Eğer kuruluma imkanı yoksa kendiliğinden kurumasına bırakılır. Su ve sabunla el temizliği yapılamayan durumlarda ıslak mendil kullanılabilir.



Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten sonra, dışarıdan eve gelince, hasta ziyaretinden sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.


El yıkama alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. Çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırmak bize düşen görevdir. Ancak çoğu kişi el temizliğini ihmal eder ve önemsemez. El temizliği hem kendi sağlığımız hem de çevremizin sağlığı için önemlidir. Dışkı ile bulaşan hastalıkların önlenmesinde, salgın hastalıklara yakalanmamak için eller sıkça yıkanmalıdır.



Toplu yaşanılan yerlerde kalıp sabun yerine sıvı sabun kullanılmalıdır. Kalıp sabun kişisel temizlik ürünleridir, ortak kullanılması bakteri ve hastalıkların daha çok yayılmasına sebep olur.


El temizliği ile birlikte tırnak bakımı da önemli bir konudur. Çünkü kir ve yağ tırnak içlerinde birikir. Bakteri ve mikropların yaşaması için uygun ortam oluşturur. Tırnakların düzenli kesilmesi ve fırçalayarak temizlenmesi gerekir. El tırnakları oval, ayak tırnakları ise düz biçimde kesilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder