21 Haziran 2014 Cumartesi

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı


Turuncu Kasa


Bebeklerde Burun Tıkanıklığı


Bebeklerde Burun Tıkanıklığı:


  Bebeklerin burun yapısı yetişkinlere göre daha dar olduğundan daha kolay tıkanabilir, oysa bebeğin burundan nefes alması oldukça önemlidir, bebeklerin burnu meme emerken nefes almasına yardım edecek şekilde açık olmalıdır.

Ayrıca burnu tıkalı olan bebek rahat beslenemez, rahat uyuyamaz, huzursuz olur.
Banyo sırasında yumuşayan burun içindeki mukoza kolayca çıkar, ancak ısıtıcı ve soğutucu etki sağlamaya yardım eden klimalar ve benzeri sitemler bebeklerde burun içinin kurumasına ve burun tıkanıklığı oluşumuna neden olabilmektedir.


Ancak sık tıkanan burun bebeğin sık hastalanmasına da neden olabilir.
Burun havadaki mikropların tutulmasını ve havanın akciğerlere geçerken nem kazanmasını sağlamaya yardım ettiğinden burundan nefes alamayan çocuk daha sık hastalanabilir, ağızdan nefes alan çocuklarda diş ve çene yapısında da bozulmalar görülebilmektedir.

Özellikle yeni doğan bebeklerde giderilemeyen burun tıkanıklıkları geniz eti oluşumuna, üst solunum yolu hastalıkları, alerjik hastalıklar, ortam kulak iltihapları ve burun yapısında bozukluklar görülebilmektedir.
Bebeğin bulunduğu oda kuruluktan arındırılmalı ve nemlendirilmelidir.
Burun tıkanıklığı için bebeğin burnu için uygun olan serum fizyolojik damlalar ve okyanus suyu benzeri maddeler kullanılarak burun tıkanıklığı giderilebilir. Bu ürünlerle yumuşayan mukoza burun aspiratörleri ile temizlenebilir.

Bebeğinizin burnu sürekli tıkalı ve düzelmiyorsa, hatta özellikle uyurken horlama görülüyorsa bebeğinizin geniz eti sorunu olabilmektedir. Bir uzmana danışmanızda fayda vardır, zamanında müdahale edilmeyen geniz eti ilerleyen dönemde çene ve diş yapısında bozukluklara, iştahsızlıklara ve ağız sürekli açık olduğundan pek çok hastalıklara neden olabilmektedir. Uzun süreli burun tıkanıklıkları alerji belirtisi de olabilmektedir, bu gibi durumlarda bir doktora danışmanızda fayda vardır.

Bebeğinizin yaşam kalitesi için burundan rahatça nefes almak sandığınızdan daha önemlidir. Eğer sorun burunu tıkayan mukoza ise serum fizyolojikler ve burun aspiratörleri en büyük yardımcınız olacaktır. Bulunduğunuz odanın buhar makineleri ile nem kazandırılması da tıkanıklığı önlemeye yardımcı olabilir. Farklı aspiratörlere Turuncu Kasa'dan ulaşabilirsiniz.



Bebeğin karnı tok, altı temiz, gazı da yoksa neden huzursuz olduğu bazen anlaşılamaz, oysaki tıkalı burun bebeğinizin rahatını etkileyecektir.
Özellikle banyodan sonra, nezle olduğu zamanlarda burunda mukoza birikir ve bebeğe rahatsızlık verir. Ağızlıklı ya da Silikon uçlu burun aspiratörleri ile, ince ve silikon olan ucu bebeğin burnuna girer, pompası yardımı ile biriken mukozalar, aspiratörün içine çekilir.

Uygularken burunun içerisine hava verilmemeye çok dikkat edilmelidir.
İnce uç kısmı buruna çok fazla sokulmamalıdır, sadece burunun ucundan işlem uygulanmalıdır.
Gerekli hijyen için buruna sokulan kısım sabunlu ılık suyla yıkanarak durulanır.

Bebeğin burunda biriken mukoza temizlendiğinde daha rahat nefes alır ve daha rahat uyuyabilir.
Pompalı aspiratörlerde bebeğin burnuna yerleştirmeden önce pompa sıkılı bir şekilde tutulmalı bebeğin burnuna yerleşene kadar sıkılı olmalıdır. Ancak sadece aspiratörün sadece ucu hafifçe burunun uç kısmından mukozayı çekmelidir.


Buruna yerleştikten sonra bırakılmalı ve böylece mukoza aspiratörün içine çekilmelidir.
Uzun süre geçmeyen sorunlarda mutlaka bir uzmana danışınız.

0 yorum:

Yorum Gönder