1 Haziran 2014 Pazar

Ayaklarda Görülen Sorunlar


Turuncu Kasa



Ayaklarda Görülen Sorunlar

Tıpkı cildimiz, saçlarımız gibi ayaklarımız da özel bakım gerektiren yerlerdir. Ayaklarımız, gün boyu vücudumuzun yükünü taşıyan ve en çok yorulan uzuvlardır. Ayaklarda nasır, ayak şişmesi, kötü koku ve mantar gibi sorunlar görülür.



Sıkı ayakkabılar, gün boyu ayakta durmak, sürtünme ve basınç gibi durumlar ayak derisinde sertleşmeye ve nasıra sebep olur. Ayak bakım kremleri ayakları nemlendirerek, yumuşatır ve ayak derisinin sertleşmesini engeller. Sertleşen ayak derisinde basınç ve sürtünme sonucu ağrı oluşur. Bu durum kişinin yürümesini engeller ve günlük yaşamını olumsuz etkiler.



Ayaklarda görülen sertleşmenin başka sebebi de, ayaklarda bulunan yağ bezlerinin diğer yerlere göre az olmasıdır. Ayaklardaki nem oranının azalması kuruluğa sebep olur. Kurulukla birlikte ayaklarda çatlaklıklar da görülür. Ayak için geliştirilen nemlendirici kremler kullanarak ayakların azalan nem ihtiyacı geri kazandırılır. Böylece çatlaklıklar, kuruluk ve sertleşen deri giderilir.



Ayak kokusu da günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan durumdur. Ayak kokusunun asıl nedeni terdir. Ayak parmak arası, ayakkabı ve çorap gibi nemli ve karanlık yerlerde bakteri üreyerek, kokuya sebep olan organik asit üretirler. Plastik ve suni deri ayakkabılar gibi kötü ayakkabılar koku ve tere sebep olmaktadır. Ayakkabı seçerken deri ayakkabı tercih etmek gerekir. Deri ayakkabılar, ayakların nefes almasını ve nemin dışarı çıkmasını sağlar. Ayrıca ayakkabıları değiştirerek giymek gerekir böylece ayakkabılar havalandırılır. Ayak kokusu ve terlemeyi önlemek için ayakkabı giymeden önce ayak için üretilmiş sprey veya pudra kullanılabilir.


Ayak tırnaklarında ise mantarın sebep olduğu enfeksiyonlar görülür. Tırnak mantarı enfeksiyonu (onikomikoz), tırnak kenarlarında başlayarak, tırnaklarda renk değişikliğine sebep olur. Tırnaklar beyazımsı sarı ve yeşil renge dönerek, içe doğru çöker ve kalınlaşır. Tırnak yapısında değişikliklere ve bozulmalara neden olan mantar bazen ağrı ve acı da yapabilir. Hijyenik olmayan ortam, nem, ısı ve ter ayak mantarlarının çoğalmasını sağlar. Sıkı ayakkabılar ve ayakların terlemesi mantar oluşumunu hızlandırır. Mantarın tedavisi edilmesi gerekir. Çünkü mantar bulaşıcıdır, diğer tırnaklara ve başka kişilere geçebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder