2 Haziran 2014 Pazartesi

Çocuklarda Diş Sağlığı


Turuncu Kasa


Çocuklarda Diş Sağlığı


Çocuklarda Diş Sağlığı :




Hepimiz her gün duş alırız, parfümler süreriz, erkekler tıraş olur, kadınlar makyaj yapar, şık giyiniriz ama pek çoğumuz diş ve ağız bakımını ihmal ederiz.
Siz ne kadar güzel ya da bakımlı olsanız da sararmış, sağlıksız diş ve diş etleri hem sağlık hem de görünüm açısından son derece rahatsız edicidir.

Diş fırçalama alışkanlığı tıpkı tüm alışkanlıklar gibi çocuklukta kazanılır.
Çocuklarda da diş ve ağız bakımı çok önemlidir.
Bebekler yaklaşık 6 ya da 7 aylıkken ilk dişlerini çıkartırlar ve ardından diğer dişleri de çıkar ve ağızlarında 20 tane süt dişleri olur.

Süt dişler çok naziktir ve bakımları yapılmadığında kolayca çürürler ve 6-7 yaşına gelmeden yerine yenisi gelmez.
Bebeklik döneminde alınan asitli ve şekerli gıdalar, biberon ve emzik kullanımı dişler iyi temizlenemediğinde hızla çürür ve çocuğun ağrı çekmesine neden olur.




Bu sebeple bebeklik döneminde gazlı bez yardımı ile ya da bebekler için özel olarak hazırlanmış ürünlerle, mendillerle dişlerin temizlenmesi gerekir.
Bebeği 2 yaşından sonra yavaş yavaş dişlerini fırçalamaya alıştırmak gerekir.
Bebeğiniz diş macununu yutabileceği için çocuklar için yutulabilir özellikte olan diş macunları tercih edebilirsiniz ve fırça da bebeğin yaşına uygun olarak tasarlanmış, yumuşak, küçük ağzına ve dişlerine uygun, çocuklara özel olmalıdır. Örneğin R.O.C.S markası buna uygun farklı diş macunları ve diş fırçaları tasarlamıştır.

Ayrıca çocuğunuz buna itiraz ediyorsa renkli ve dikkat çekici, örneğin ışıklı fırçalarla dikkatini çekerek bunu alışkanlık haline getirmesini sağlamanız gerekmektedir. Ancak çocuklar için diş sağlığı açısından kullanılan tüm ürünler çocuklar için tasarlanmış olmalıdır.
Tabii çocuğunuz için en iyi örnek sizsiniz, siz de onunla birlikte düzenli olarak ağız bakımı yapmalısınız ki sizi örnek alsın.

Yaklaşık 5 yaşına kadar dişlerini siz fırçalarsanız daha etkili olur, çünkü küçük çocuklar kendi başlarına dişlerini yeteri kadar iyi temizleyemezler.
Çocuğunuz yaklaşık 7 yaşına kadar süt dişlerini taşıyacak ve bu yaşlardan sonra sırasıyla alttan gelen kök dişler süt dişleri ittirerek düşmesini sağlayacak ve ömür boyu taşıyacağınız kök dişler diş etlerinde yerlerini alacaktır.

2 Yaşından itibaren de, çocukların düzenli olarak bir çocuk diş doktoru tarafından kontrollerinin yapılması da diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.




Diş bakımları, yeteri kadar iyi yapılamadığında ağız içinde, bakteri ve mikropların üremesine,  bunun sonucu olarak da, ağız kokusu başta olmak üzere, diş çürükleri, ardından diş kayıpları, çene kemiğinde bozulmalar, sindirim sisteminde bozulmalar ve sonucunda kalp hastalıklarına kadar bir çok hastalığın sebebi olabilmektedir. Diş çürükleri de son derece ağrı verici olabilmektedir.

Sağlıklı beslenmek, yeteri kadar kalsiyum almak da dişler için önemlidir. Temizliğin yanı sıra dengeli beslenmeyi de ihmal etmemek gerekir.

Her alışkanlık çocuklukta kazanılır, diş ve ağız bakımı da düzenli olarak yapılarak sağlıklı dişlere sahip olmak da küçük yaşlarda kazanılacak alışkınlıklardır.



Çocuklarınızın minik incilerini koruyun ve hep inci olarak kalsınlar.

0 yorum:

Yorum Gönder