14 Haziran 2014 Cumartesi

Bebeklerde Diş Çıkartma


Turuncu Kasa


Bebeklerde Diş Çıkartma :


Bebeklerde Diş Çıkartma :




Bebeğiniz dünyaya geldi, maceranız daha yeni başlıyor, zorlu ama zevkli bir yolculuğa başlıyorsunuz.
Bebek büyürken pek çok farklı aşamalardan geçecektir, yaklaşık 3. Ayda salyalanmaya başlayan ağzı tüm yakalarını ıslatacak, sık sık üstünü değiştirmek zorunda kalacaksınız. Nadir olsa da 3. Aydan itibaren diş çıkarmaya başlayabilirler. Ancak genellikle bebeklerde diş çıkartma 6. Aydan sonraki dönemde başlamaktadır.

Her bebeğin yapısı, duyguları, ihtiyaçları ve gelişimi de farklı yapıdadır.
Bebeğin diş etleri 3. aydan itibaren kaşınmaya başlar ve bebekler her buldukları nesneyi ağızlarına götürmeye başlarlar. Aslında bu durum bebeğin oral dönem denilen dönemidir ve her şeyi ağzıyla tanımaya çalışmasından da kaynaklanmaktadır.

Bebeklerin diş etlerini rahatlatmak ve ağızlarına her şeyi değil de dişliklerini götürmelerine yardım edebilirsiniz. Böylelikle hijyen için de yardımcı olabilirsiniz.
Şimdi çok çeşitli dişlikler bulunmaktadır, bebeğinizin küçük elleriyle tutmasını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış, renkli ve dikkat çekici formlarıyla bebeklerin ilk oyuncakları da olacaktır. Buradan çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Çıngıraklı diş kaşıyıcılar da bebeğinizin çok hoşuna gidecektir.


Sulu dişlikler, buzdolabında saklanarak, soğutulmaya ve bu soğuklukla daha fazla rahatlama sağlamaya yardım edecektir. Ancak sağlamlıkları sık sık kontrol edilmeli kullanılan malzemesine bağlı olarak her gün sterilize edilmeli, yere düşmesi durumunda sabunlu suyla yıkamadan bebeğe verilmemelidir. Aksi takdirde yeni çıkmaya başlayan dişlerde mikrop kapılmasına neden olabilirsiniz.

Ayrıca seçeceğiniz dişlikler bebeğin sürekli ağzıyla temas edeceği için sağlıklı malzemelerden üretilmiş olmalıdır, BPA içermeyen silikon dişlikler tercih edilebilir.
Ayrıca üzeri pütürlü, kabarcıklı formda olanlar, diş etlerini daha iyi kaşıyabilmelerini sağlayabilir.


Sadece dişlikler şart değil, bebeğe ağzına götürebileceği ancak kopartamayacağı mesela soğuk bir havuç ya da soğuk bir pırasa verebilirsiniz, ancak yutmaması için dikkatle gözlemleyin.
Elinizi yıkadıktan sonra temiz bir mendil yardımı ile de bebeğin diş etlerini yavaş yavaş elinizle masaj yaparak rahatlatabilirsiniz.

Diş etlerini rahatlatmak için kullanabileceğiniz ağrıyı azaltmaya yardımcı diş jelleri de piyasada bulunmaktadır, doktorunuza danışarak bu jellerden de kullanarak bebeğin diş etlerini rahatlatabilirsiniz. Ancak çok az da olsa alerji riski yaşama ihtimali olduğundan dikkatli kullanmak gereklidir.


Diş çıkartma döneminde sık sık huzursuzlanır, iştahı azalır ve bazı bebeklerde ateş, kusma etkileri bile görülebilir. Bu durumlarda doktorunuza danışmak da fayda vardır.
Bebeğin ilk önce ön tarafta alt dişleri çıkmaya başlar ve yaklaşık 30. Aya kadar dişler çıkmaya devam ederler.
Yeni çıkan dişler de her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Bunun için de temiz bir mendil kullanılabilir veya eczanelerde bulabileceğiniz parmak diş fırçaları da bebeğinizin küçük ağzı ve ilk çıkan dişleri için uygun olabilir, diş macunu kullanmanız gerekmez, bunun için doktora danışınız.

Bebeğinizin süt dişlerini kontrol ettirmek, ağız bakımı hakkında bilgi almak için süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra diş hekimine kontrole gitmeniz tavsiye edilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder