10 Ocak 2015 Cumartesi

Bebek ve Biberon


Turuncu Kasa



Bebek ve Biberon :



Bebekler için en uygun ve ideal beslenme şekli anne sütüdür. Hiçbir beslenme şekli anne sütü kadar faydalı olamaz ancak pek çok anne istese de bebeğine anne sütü veremeyebilir ya da yeteri kadar emziremeyebilir. Ya da anne sütü bebeğe biberonla verilmek zorunda kalınabilir.

Bazen de bebekler anne memesi almak istemezler anne sütünü biberonla vermek zorunda kalabilirsiniz.

Bebeğiniz için biberon seçerken dikkat etmeniz gerek konular vardır. Öncelikle bebeğinizin içinde bulunduğu aya göre seçim yapmanız gerekmektedir, hem biberon şişesi hem de biberon emziğini dikkatlice seçmek ve buna dikkat etmek önemlidir. Bebeğinizin kullanacağı biberonlar önemli olsa da en önemlisi biberon emziğini doğru seçebilmektir.


Bebek çok küçükse yani ilk 6 ay içindeyse genellikle daha az cc yani daha az ölçüde mama tüketeceği için daha küçük boyutta biberon seçebilirsiniz.  Biberon ve emziği BPA içermemelidir.
BPA açılımı,  Bisphenol A'dır. Bu madde pek çok şekillendirilebilen maddelerin şekil verildikten sonra bu şeklini koruması için kullanılan kimyasal bir maddedir. Özellikle silikon ve plastik gibi maddeleri şekillendirilirken kullanılabilir, ancak yiyecek ve içeceklere karışma tehlikesi taşımakta olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bebeklerinizin beslenme ürünlerinde bulunmaması gerekir.

Biberonlar cam biberonlar, ısıya dayanıklı biberonlar, PP (polipropilen) biberonla, PES (PoliEter Sülfon) biberonlar olarak sıralanabilir. PP ve PES biberonlar hafif olması ve kırılma tehlikesi olmadığından daha fazla tercih edilmektedirler. Cam biberonlar da pek çok kişi için daha kolay hijyen sağlanabilir ve sağlıklı geldiğinden tercih edilmektedir.

Bunların hepsi kaynatılabilir ancak ısıya dayanıklı olanlar hariç diğerleri direkt olarak ısıya maruz bırakılmamalıdır.


Bu biberonlardan tercih yaptıktan sonra bebeğiniz için kullanabileceğiniz biberon emziği de dikkatlice seçilmelidir.  Silikon ve Kauçuk emzik çeşitlerinden birini seçebilirsiniz. Silikon genellikle şeffaftır, tat ve koku içermez, medikal silikondan olması ve BPA içermemesi gerekmektedir.  Sıcaklara ve kaynatmaya karşı dayanıklıdır. Bu nedenle kolaylıkla hijyen sağlanabilir.

Kauçuk emzikler ise doğal kauçuktan üretilmiş olmalıdır, doğal olsa da özellikle sıcağa çok dayanıklı değildir. Bu nedenle sık sık değiştirilmelidir. Tüm emziklerin sağlamlığı kullanımdan önce mutlaka kontrol edilmelidir.



Emziklerin akışı, yavaş akış, orta akış ya da hızlı akış olarak sınıflandırılabilirken, küçük delik, orta delik ya da geniş (büyük delik)  olarak da adlandırılabilir. Küçük ya da yavaş akış özelliği olan biberon emzikleri bebeğinizin ilk doğumundan itibaren kullanıma uygundur. Piyasada bulunan pek çok markadaki biberon emzikleri de bebeğin ilerleyen aylardaki döneminde kullanılabilir. Geniş, büyük ya da hızlı akış emzikler daha yoğun ve kıvamlı mamaları bebeğe verirken kullanılabilir.



Biberonlar ve biberon emzikleri her kullanımdan sonra güzelce yıkanmalı ve kaynatılarak dezenfekte edilmeli, kurutulmalıdır. Bunun için de biberon temizleme fırçaları çok işinize yarayacaktır. Ya da biberonları temizlemek için biberon dezenfektan makineleri alabilirsiniz.

Bebeğinizi biberonla besleseniz de mümkün olduğunca anne sütü vermeye dikkat ediniz.

0 yorum:

Yorum Gönder