31 Ağustos 2014 Pazar

CEP TELEFONLARININ ZARARLARINDAN NASIL KORUNURUZ ?




CEP TELEFONLARININ ZARARLARINDAN NASIL KORUNURUZ ?


Toplumun hemen her kesiminin elinde bulunan cep telefonları,  günlük yaşantımızın, vazgeçilmez alışkanlığı haline gelmiştir.  Artık zamanımızın, büyük çoğunluğunu, cep telefonlarımızla geçirir duruma geldik.

Eskiden telefonlarımızı, sadece iletişim kurma amaçlı kullanırdık. Günümüzde ise, üst modelinin çıkma hızına yetişemediğimiz akıllı telefonlarla, istediğimiz her şeyi yapabiliyoruz. Sosyal medya sitelerinde paylaşımda bulunabiliyor,  film izleyebiliyor ve daha birçok şey yapabiliyoruz.


Peki, hayatımızın, bu denli vazgeçilmez parçası haline gelen cep telefonları, düşündüğümüz kadar masum mu?
Elimizden hiç düşürmediğimiz,  cep telefonlarının zararları, oldukça fazladır. Cep telefonundan yayılan mikrodalga radyasyonlar, maalesef beyin hücrelerinin ölmesine yol açıyor.  Telefonu kulağımıza koyarak kullandığımızda ise,  bu oranın daha yüksek olmasına sebep oluyoruz. Bu dalgaların; görüş alanında azalma meydana getirdiği,  hafıza zayıflaması ve işitme kayıplarına neden olduğu, erkeklerde sperm sayısının azalmasına yol açtığı, kadınlarda düşük riskini tetiklediği, bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açacağı, yorgunluk hissi uyandıracağı saptanmıştır.


Daha sayamayacağımız birçok olumsuzlukların en önemli etkeni, cep telefonun kullanım süresi ve vücuda yakınlığıdır. Ancak bu durum, telefon üreticileri için önemli olmaz iken, cep telefonu kullanıcıları için de maalesef çok da önemli olmamaktadır.

Cep telefonlarından elbette vazgeçemeyiz. Ancak, bilinçli kullanıcılar olabiliriz. Cep telefonlarının, zararlarından kaçınabilmek alabileceğimiz bazı önlemler bulunmaktadır.



Öncelikle alacağımız ilk önlem, cep telefonlarını, çocuklarımızın oyuncağı haline getirmemektir.  Şu sıralar sık sık rastladığımız bir durum, anne babaların, oyalanmaları için, çocuklarının eline tutuşturdukları cep telefonlarıdır. Cep telefonlarını, çocuklarımızdan kesinlikle uzak tutmalıyız. Ve gelişim çağındaki, çocuklarımızın da acil durumlar dışında cep telefonu kullanmalarına izin vermemeliyiz.

Hamilelikte de gerekli olmadıkça, cep telefonlarından uzak durulması gerekmektedir.  Cep telefonun, vücudumuzdan olabildiğince uzakta taşımalıyız. Geceleri uyurken, kesinlikle telefonu, yastığımızın altına koymamalı ve kapatma alışkanlığını edinmeliyiz.


Cep telefonlarımızı, petrol istasyonlarında ve hastanelerde kullanmamalıyız.  Aradığımız numara düşmediğinde, ısrar etmemeliyiz. Çünkü her aramada elektrik yüklemesine maruz kalırız.  Çevreye dağılan radyasyon, en çok telefon ilk çaldığı anda yoğunlaşır. Bu yüzden telefon çaldığında, hemen açıp, kulağımıza götürmemeliyiz.

Yolculuk sırasında, asansör ve otomobil gibi dar ve kapalı alanlarda, cep telefonu ile görüşme yapmamaya dikkat etmeliyiz. Telefon görüşmelerimizi, mümkün olduğu kadar kısa tutmaya özen göstermeliyiz.  Konuşurken, kulaklık kullanmaya çalışmalıyız.

Belki cep telefonunun zararlarından, tamamen korunamayız, ama bazı ayrıntılara dikkat ederek, bu zararları en aza indirgeyebiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder