14 Ağustos 2014 Perşembe

Bebeklerde iştahsızlık


Turuncu Kasa



Uzun, gür kirpiklere sahip olmak özellikle bayanların en büyük isteğidir. Kadınların yüzünü güldüren bu kampanya kaçırılmaz bir fırsat! Daha uzun kirpikler, daha anlamlı bakışlar için bu ürün indirimli fiyatı ile Turuncu Kasa'da!
Posted: 11 Aug 2014 11:12 PM PDT
Bebeklerde iştahsızlık :


Bebeklerde iştahsızlık önemli bir sorundur.
Genellikle ilk 6 ay meme emen bebeklerin bazıları daha sonraki dönemde katı gıdalara karşı isteksiz olabilirler.

Bebekler, özellikle ilk 12 ay çok daha hızlı kilo alırlar daha sonraki dönemde ise kilo alımı biraz daha yavaşlar bu durumda anneler telaşa düşerler oysa bazı bebekler zaten yeteri kadar yiyordur. Bazen gerçekten iştahsız olan ve kilo alımı yavaşlayan ya da duran bebeklerin yanı sıra bazen de durum sadece evhamdan ibaret olabilir.

Bazen bebekler ne kadar yese de anne daha fazlasını yemesini bekliyor olabilir.
Bebeğinizin gün içerisinde yediklerini çeşit ve miktarlarını 3-4 gün boyunca not ederek doktorunuza iştahsızlık sorunu için danışmanızı tavsiye ederiz.


İştah kaybının en sık karşılaşılan nedeni demir eksikliği,kansızlık sorunu olabilmektedir.
Bunun için doktorunuz tahlil yaparak eğer eksiklik görürse uygun ilaçlar ve et, yumurta gibi besleyebileceğiniz gıdalarla bebeğinizin bu sorununa yardımcı olabilir. Bebeğin daha fazla demir alabilmesi için vereceğiniz demir ilaçları ya da demir yapıcı besinlerle birlikte ve yakın zamanlarda bebeğe süt ve süt ürünleri içeren gıdaları vermemelisiniz, Kan ilacı verdikten sonra en az 2 saat kadar bekledikten sonra süt ürünü verebilirsiniz. Böylece en fazla etkiyi sağlayabilirsiniz. Ayrıca demir eksikliği sorunu olan çocuklara siyah çay da vermemelisiniz.

Diğer bir iştahsızlık nedeni de çinko eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bağırsak parazitleri, kabızlık gibi sorunlarda bebeğinizin iştahını etkileyebilir.


Doktorunuz yapacağı bazı tetkiklerle bunu saptayarak ona uygun bir tedavi uygulayabilir.
Ancak bazı bebeklerin damak zevkleri oldukça farklıdır, yeni yemekleri, değişik tatları almak istemeyebilirler.
Bu durumda bebeğe sabırla yanaşmak biraz ara vererek tekrar aynı yiyeceği biraz tattırmaya çalışmak etkili olabilir. Ancak yemek istemiyorsa zorlamayın, ters etki yapabilir.

Örneğin yemek istemediği pilavı daha sonra farklı yemek suları bezelye ya da yaşına uygun farklı yiyeceklerle süsleyerek tekrar vermeyi deneyebilirsiniz. Farklı sunumlar bazen hoşuna gidebilir. Bir gün iki kaşık yerken birkaç gün sonra yemek isteyeceği miktarı arttırabilir.




Bebeğinizi beslemeden önce uykusuz ve huzursuz olmadığı zamanları tercih etmelisiniz.
Ayrıca pek çok bebek diş çıkarma döneminde de yemekleri reddedebilir, bu nedenle deneyeceğiniz yiyecekleri birkaç gün aralıklarla tekrar deneyerek bebeğinize sunabilirsiniz.

Bebek bir yaşından sonra kendi yemek de isteyebilir, bunun için de ona fırsat verebilirsiniz, siz verdiğinizde almadığı bir yiyeceği kendi başına yemesi hoşuna gidebilir.
Bebeğin gün içerisinde yeterli gıdayı almasına, günlük vitaminlerini, proteini alabilmesi için sağlıklı öğünler hazırlamaya ve mümkün olduğunca iştahını kesebilecek abur cubur türü yiyeceklerden uzak kalmasına yardımcı olunuz.



Bebeklerinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ve 2 yaşına kadar da ek besinlerle birlikte anne sütüyle beslemeye ve anne sütü almadıkları dönemde de yeteri kadar süt içirmeye özen gösteriniz.
Unutmayın alışkanlıklar küçük yaşlarda kazanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder