12 Eylül 2014 Cuma

Okula Hazırlık ve Okula Motivasyon Yolları




OKULLAR AÇILMADAN ÖNCE MOTİVASYON OLMA YOLLARI


Uzun bir yaz tatilininardından okullar açılmak üzere. Çocuklar, tatillerini, oyun oynayarak, dinlenerek geçirdiler ve zamanlarını böyle geçirmeye alıştılar.

Geri sayıma başlarken, hem velileri hem de çocukları tatlı bir telaş sardı. Aileler, çocuklarıyla birlikte, okul alışverişlerine çıkmaya başladılar.


Yazın rahatlığa alışan çocuklar, yeniden disiplin ve düzen dönemine girmeye zorlanacaklardır. Bu yüzden, çocuklara okula başlama konusunda motivasyon sağlamak oldukça önemlidir. Motivasyon sağlama konusunda velilere de düşen görevler vardır. Okullar açılmadan önce, çocukların ruhsal sorunları ve sağlık problemleri varsa, çözüme kavuşturulmalıdır.

Okula gitme konusunda istekli olmayan çocuklara, arkadaşlarıyla geçirdiği iyi vakitler hatırlatabilirsiniz. Okul alış verişini son dakikalara bırakmayın ve mümkünse alışverişe beraber çıkın. Yeni kıyafetler ve kırtasiye malzemeleri almak, çocuğunuzu okula gitme konusunda heveslendirebilir.

                                     

Okul ve yemek düzeninizi yeniden düzenleyin. Kahvaltı saatlerinizi çocuğunuzun okul saatine göre ayarlayın. Böylece, okullar açıldığında, yeni düzenine alışmakta zorlanmaz. Eğer televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirme alışkanlığı edinmişse, bunların yerine başka aktiviteler koymaya çalışın. Kitap okumayı sevmesini sağlayın. Gerekirse, evinizde kitap okuma saatleri belirleyin ve çocuğunuzla birlikte, siz de kitap okuyun.
Ev içinde de aile bireylerinin de uyacağı, kurallar belirleyin. Bu çocuğunuzun, okuldaki disipline daha kolay uyum göstermesini sağlar.

İyi öğrenmenin başında, sağlıklı uyku gelir. Tatilde esnek olan uyuma ve kalkma saatleri, okul döneminde çocuğu zorlayabilir.  Aynı saatte yatıp, kalkma alışkanlığını yeniden kazanmasına yardım edin. Uykuya dalması için, seveceği şeyler yapın ve huzurlu olmasını sağlayın.

                                         

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlayın, okulunu ve öğretmenlerini ziyaret edin. Bu çocuğunuzun, okula başladığında ortama ve arkadaşlarına karşı yabancılık çekmesini engelleyecektir.

Çocuğunuza sorumluluk kazandırmaya çalışın. Örneğin beslenme çantasını ve okul çantasını, bir gece önceden hazırlamayı, alışkanlık haline getirsin. Eve geldiğinde siz yoksanız, neler yapması gerektiğini anlatın. Çocuğunuzu cesaretlendirerek, kendine güvenmesini sağlayın.

Çocuğunuzun kaygılarını ve duygularını, muhakkak dinleyin ve onu önemsediğinizi gösterin. Okulla ilgili, arkadaşlarıyla veya öğretmenleriyle ilgili bir sorunu olduğunda, okul idaresiyle ya da rehberlik öğretmeniyle görüşmeyi deneyin.

Çocuğunuzu, öğretmeniyle korkutmayın. Öğretmenini sevmesini sağlayın. Bu çocuğun başarısını artıran, en önemli faktörlerden biridir.

Okul hayatının, çocuğunuzun geleceğini etkileyeceğini unutmayın.



0 yorum:

Yorum Gönder