19 Eylül 2014 Cuma

Hızlı Yemek Yemenin Zararları




HIZLI YEMEK YEMENİN ZARARLARI


Hızlı yemek yemenin kilo aldırdığını, hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Ya zaman kısıtlılığından ya da farkında olmadan hızlı yemek yeriz.  Bu şekilde yemek yemenin sayısız zararı vardır.
Yapılan çalışmalar, hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yiyenlerden daha fazla şişmanladığını ya da daha zor kilo verdiğini göstermektedir.



Maalesef kansere bile neden olabilecek, hızlı yeme alışkanlığının mideye verdiği zarar oldukça fazla.
Vücudumuzun çalışma sistemi aslında kusursuzdur.  Örneğin, midedeki doyma hissinin beyne iletilmesi, 20 dakika gibi bir süreyi bulur. Biz bu süre içerisinde, doymuş dahi olsak, açlık sinyali açık olduğundan, yemeye devam ederiz. Oysaki yemeğimizi bu 20 dakikalık süreye yaydığımızda, çok daha az yemekle doyabildiğimizi görebiliriz.

Hızlı yeme sonucu, yiyecekleri çiğnemeden yutarız. Bu ise, besinlerin hazmedilme sürelerini artırır. Organlarımız, bu hazmetme işlemi sırasında yorulur ve mide ağrıları, ülser veya gastrit gibi rahatsızlıkları meydana getirir.



Açılan fast food dükkanları, değişen yeme-içme alışkanlıkları, özendirilen hazır gıdalar, beslenme alışkanlıklarımızı değiştirdi. Hamburger çılgınlığı, çoğu insanı sardı. Yemek yeme kültürümüz de değişti. Özenerek hazırlanan sofralar, uzun sohbetler eşliğinde yenen yemekler ve bundan alınan keyfin yerini; hızlıca ve özensizce yenen yemekler aldı.



Hızlı yeme alışkanlığı, tüm hayatımızı etkileyecek olumsuzluklara yol açar. Yemeği yavaş yediğimizde, daha fazla tat aldığımızı hissederiz. Mide ağrılarından ve şişkinliklerden kurtuluruz. Yemenin tadına vardığımız için de, hayatımızdan sağlıksız şeyleri çıkarmak isteriz. Daha sağlıklı, daha biçimli ve güçlü bir bedene sahip oluruz. Bu psikolojik olarak da kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

Yavaş ve sağlıklı yeme alışkanlığı ile hayat kalitemizi artırabiliriz. Daha güçlü, daha özgüvenli bireyler olma yolunun, sağlıklı bir yaşamdan geçtiğini unutmamalıyız.

0 yorum:

Yorum Gönder